هرآنچه باید درباره شبکه و اصطلاحات آن بدانید

این روزها اگر اصطلاحات مربوط به هر حوزه ای را بلد نباشید برای ارتباط برقرار کردن با آن حوزه حسابی به مشکل خواهید خورد. شبکه و تلفن های تحت شبکه یکی از این حوزه هاست. اگر آشنایی درست و حسابی ایی با اصطلاحات شبکه ندارید، برای هر اقدامی در زمینه نصب و راه اندازی VOIP به دردسر خواهید افتاد. پس اجازه بدهید یکبار برای همیشه هر آنچه باید درباره شبکه و اصطلاحات آن  بدانید را به زبان ساده با هم مرور کنیم.

لیست همه ی اصطلاحات شبکه که باید بدانید

با ما همراه باشید تا مهم ترین و پرکاربردترین اصطلاحات شبکه، مخفف ها، تجهیزات شبکه و سیستم تلفن ویپ را با هم ببینیم.

VOIP-Voice Over Internet Protocol

در اطلاحات شبکه VOIP یک مخفف از عبارت Voice Over Internet Protocol به معنای انتقال محتوای صوتی و چند رسانه ای بر بستر شبکه است.

PBX-Private Branch Exchange

در تعریف اصطلاحات شبکه و PBX می شود اینطور گفت که پی بی ایکس به زبان ساده به مراکز تلفن اطلاق می شود که وظیفه مهم آن قرار گرفتن بین چند کاربر و تقسیم تماس ها بین تعدادی کاربر و یا چند خط تلفن شهری است. PBX انواع مختلفی دارد که بهتر است در اصطلاحات شبکه به آن بپردازیم.

کاربرد اصطلاحات شبکه در VOIP

POTS-Plain Old Telephone

از این اصطلاح تحت عنوان PBX سنتی یا آنالوگ یاد می شود. سیستم های آنالوگ قبل از اینترنت به وجود آمدند و از خطوط تلفن مسی سنتی استفاده می کنند.

وقتی POTS به PSTN متصل می شود، تماس های تلفنی و فکس در این سیستم با استفاده از تلفن فیزیکی انجام می شود.

PSTN-Pulice Switched telephone network

از اصطلاحات شبکه به معنی شبکه انتقال عمومی تلفن. درواقع همان خط تلفن سنتی یا آنالوگ است. این نوع تماس ها با هزینه بیشتر و اشغال منابع زیر ساختی شبکه همراه بودند.

ISDN

این اصطلاح برای خطوط دیجیتال بکار می رود. جایی که صدا از حالت آنالوگ به داده های دیجیتالی قابل انتقال تبدیل می شود.خط ISTN دو زیر شاخه دارد: N-ISTN و  B-ISTN

IP PBX / VOIP PBX

از این اصطلاحات شبکه برای وقتی استفاده می شود که منظور نوع دوم سیستم PBX است. یعنی بجای استفاده از خطوط تلفن آنالوگ از پروتکل IP استفاده می کند.در این روش صدا به داده های قابل انتقال از طریق شبکه تبدیل می شود و سپس دوباره برای گیرنده این داده ها به صدا تبدیل می شوند. در جریان راه اندازی IP-Phone به اصطلاحات شبکه دیگری بر می خوریم که بد نیست به آن ها اشاره کنیم.

Softphones

تلفن نرم افزاری که اصطلاحی است برای نرم افزاری که به عنوان برنامه روی کامپیوتر نصب و استفاده می شود.

Web phone

از اصطلاحات شبکه است که برای نوعی از تلفن بکار می رود که شبیه تلفن های تحت شبکه است با این تفاوت که از طریق مرورگر قابل استفاده است.

Mobile Apps

اپلیکیشنی بر روی تلفن همراه که امکانات تلفن اداری را به کاربر می دهد.

Cloud PBX / Hosted PBX

از اصطلاحات شبکه که برای نوع سوم از PBX بکار می رود. مرکز تلفن اینترنتی که بجای راه اندازی در محل کار به شکل یک سرور پایدار است و تماس ها بر بستر ابر برقرار می شوند.

Virtual PBX

نوع چهارم PBX به معنی PBXمجازی. این  سرویس برای پاسخ گویی خودکار و رسیدگی به تماس های دریافتی مراکز تماس به وجود آمده است.

ATA-Analog Telephone Adaptor

ای تی ای از اصطلاحات شبکه است که عموما در خلال مباحث مربوط به پی بی ایکس بکار می رود. یک آداپتور یا مبدل که اتصال تلفن آنالوگ به شبکه را ممکن می سازد. در واقع ATA مبدل تلفن آنالوگ به تلفن IP است.

IVR-Interactive Voice Respons

از اصطلاحات شبکه که مربوط به امکانات سیستم تلفن تحت شبکه است. IVR به معنی سیستم پاسخگوی تلفنی یا تلفن گویا است.

LCR

LCR  یکی از مفاهیم در حوزه ویپ است که به مسیر یابی کم هزینه اشاره دارد. به اینصورت که وقتی VOIP قادر به انتخاب بهترین مسیر ارسال داده نیست LCR بهترین مسیر داخلی و خارجی را برای ارسال داده پیدا می کند.

Call Pickup

از اصطلاحات شبکه و یکی دیگر از امکانات تلفن ویپ به معنی قابلیت هدایت تماس است.

Call Park

قابلیت دیگر تلفن VOIP به معنی قراردادن تماس در حالت انتظار است و انتقال تماس به داخلی پاسخگو.

DND-Do Not Disturb

یکی دیگر از اصطلاحات شبکه به معنی مزاحم نشوید. با استفاده از DND بجای دریافت تماس ها بصورت زنگ، آن را در صندوق صوتی خود دریافت کنید.

QOS-Quality Of Service

از اصطلاحات شبکه به معنی کیفیت خدمات است. روشی برای اولویت بندی ترافیک و اختصاص منابع شبکه بر اساس نوع ترافیک و دستگاه که به منظور ارائه سرویس بهتر به مشاریان و توسط Router ارائه می شود.

کاربرد اصطلاحات شبکه در ویپ

Router

از تجهیزات سخت افزاری شبکه است . که وظیفه تعیین مسیر و ارسال داده ها را بر عهده دارد. یا بهتر است اینطور گفته شود که روتر وظیفه مسیریابی ترافیک بین دو شبکه را بر عهده دارد. روتر علاوه بر ایجاد یک شبکه LAN توانایی اتصال چندین شبکه را به یک شبکه WAN دارد.

Bridge

منظور اتصال دو نوع شبکه مختلف یا دو شبکه فرعی توسط روتر است.

SIP-Session Initiation Protocol

SIP رایج ترین پروتکل در تکنولوژیVOIP یا تلفن تحت شبکه است. این پروتکل وظیفه ایجاد کنترل و مدیریت Sessionهای صوتی و تصویری در بستر IP را به عهده دارد.

IAX-Inter Asterisk Exchange Protocol

یکی دیگر از اصطلاحات شبکه که به یک پروتکل دیگر در تکنولوژی VOIP اشاره دارد. تفاوت SIP و IAX در این است که IAX فقط برای سیستم تلفن استریسک بکار می رود. در استفاده از پهنای باند نسبت به سیپ بهتر عمل می کند و با یک پهنای باند و شرایط یکسان تماس های همزمان بیشتری را انتقال می دهد.

SCCP-Skinny Call Control Protocol

این پروتکل اختصاصی تلفن های سیسکو است.

SS7-Signaling System7

پروتکل های سیگنالینگ تلفن که برای راه اندازی اکثر خطوط تلفن آنالوگ بکارگرفته می شوند.

SSY

استاندارد بین المللی که نحوه ارتباط عناصر شبکه در یک شبکه آنالوگ را بر روی خطوط دیجیتال مشخص می کند.

Port

محل ورود و خروج داده ها است. پورت شبکه ، شبکه های با پروتکل های ناسازگار و متفاوت را بهم وصل می کند.

elastix

حالا اگر برای شما سوال است که الستیکس چیست؟ یک سیستم تلفن متن باز بر پایه استریسک و یکی از محبوب ترین مراکز تلفن یا آی پی-پی بی ایکس است.

حالا بد نیست به تعریف اصطلاحات شبکه مربوط به تجهیزات سخت افزاری شبکه بپردازیم.

Passive

از تجهیزات سخت افزاری غیر فعال شبکه که نیازی به جریان برق ندارند. مثل کابل فیبر نوری

Active

این تجهیزات سخت افزاری شبکه برای کار کردن نیاز به جریان برق دارند. مثل روتر ها

VOIP Codec

کدک ویپ سیگنال صوتی را تبدیل به داده دیجیتال و فشرده قابل ارسال بر بستر شبکه می کند. در واقع بدون وجود کدک برقراری تماس ممکن نیست. از اصطلاحات پر کاربرد شبکه است. که برای ارسال تماس صوتی و اطلاعات بین سیستم VOIP و مرکز تماسPBX استفاده می شود.

کدک ویپ و پروتکل های ویپ هرکدام دارای یک استاندارد خاص هستند. که بدون این استاندارد ها که حدود عملکرد VOIP را تعیین می کنند سیستم ویپ با این کیفیت کار نمی کرد.

FCC – Federal Communication Commission

یک استاندارد حوزه ویپ به معنای کمیسیون ارتباطات فدرال است که وظیفه تضمین غیر مضر بودن فرکانس های رادیویی در سرویس های تلفنی را بر عهده دارد.

ITU

استانداردی مربوط به اتحادیه بین المللی خدمات در زمینه بهبود ارتباطات تلفنی.

ETSI

استاندارد مخابرات که ارتباطات تلفنی را در اروپا ساماندهی می کند.

VOIP Gateway

گیت وی در واقع یک قطعه سخت افزاری است که وظیفه آن تبدیل ترافیک تلفن آنالوگ به بسته های دیجیتال برای انتقال بر بستر شبکه است. یا تبدیل داده دیجیتال به ترافیک تلفنی آنالوگ برای انتقال بر روی خطوط تلفن آنالوگ شهری. گیت وی هم از جمله اصلاحات شبکه است که زیاد با آن مواجه می شوید. گیت وی خودش دو نوع دیجیتال و آنالوگ دارد.

Firewall

از اصطلاحات شبکه که به یک جریان امنیتی اشاره دارد. جریانی که بر اساس قوانینی، ترافیک ورود و خروج به یک LAN را کنترل می کند. فایروال دسترسی دستگاه ها و برنامه های شبکه خصوصی را تایید یا رد می کند.

POE – Power Over Ethernet

POE یک فناوری جدید است که به کابل شبکه اجازه می دهد انتقال داده و انرژی الکتریکی را انتقال دهد. این فناوری ویژگی هایی از جمله صرفه جویی در زمان و هزینه، ایمنی، قابلیت گسترش و انعطاف پذیری دارد.

Ethernet

اترنت اتصال به اینترنت از طریق کابل است.

در این قسمت بد نیست به برخی اصطلاحات مربوط به کارت های تلفنی آنالوگ و دیجیتال ویپ هم اشاره کنیم. کارت  VOIP شبیه گیت وی عمل می کند و سیگنال های آنالوگ و دیجیتال را به هم تبدیل می کند. کارت های آنالوگ FXS و FXOهستند و برای برقراری ارتباط بین خطوط داخلی شهری و آی پی- پی بی ایکس هستند. مدل های دیجیتال به خطوطE1 متصل می شوند.

FXO-Foreign Exchange Office و Foreign Exchange Station FXS

هر دو از اصلاحات شبکه هستند که به دو پورت مختلف در شبکه VOIP اشاره دارند. پورت FXS درگاهی است برای اتصال تلفن های معمولی در شبکه ویپ. پس در صورتی که این پورت در شبکه موجود باشد دیگر نیازی به خرید تلفن آی پی نداریم. در حقیقت این درگاه صدای بوق را در تلفن آنالوگ ایجاد می کند. در صورتی که FXO پورتی است که بوق را دریافت می کند. وظیفه آن اتصال خطوط مخابرات شهری یا همان خطوط آنالوگ به آی پی فون هایی مانندelastix   است.

TDM

بسته به ماژولی که استفاده می کنید این درگاه قابلیت تبدیل به درگاه های دیگر را دارد.

E1

خطوط مخابراتی دیجیتال که در سازمانها و شرکتها مورد استفاده قرار می گیرد.

T1

خطوط مخابرات خصوصی در آمریکا و کانادا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *